Wednesday, April 6, 2011

~PUDING SERI TERENGGANU~

hye semua..skang chef miszHunny nak share ngan korang semua satu resepi pemanis mulut...haha..mkin manis laa mulut korang...disebabkan miszHunny ni ank jati TERENGGANU, so nak share laaa something from terengganu ngan korang semua..penah dgr x PUDING SERI TERENGGANU...haa...bese laa..org2 terengganu ni mmg berseri2..heheso,tanpa membuang masa lagi..meh kite tgk bhan2nye...simple2 je...mcm bese...miszHunny kan simple orgnyer..(cewahhh...dh mcm program masakn kat tb lak..hahahah)

PUDING SERI TERENGGANU

Bhan2nya:
  • 1 bungkus agar-agar strip
  • 2 cawan gula
  • 4 gelas air
  • 1 tin susu cair
  • 5 biji kuning telur
  • 1 1/2 sudu tepung kastard
  • sedikit pewarna hijau dan merah
  • sedikit esen vanila
bagi sape2 xtaw agar2 strip tu cmne kat bawah ni ade gambarnye...


cara2nya:
  1. Rendam agar-agar selama satu jam.
  2. Kemuadian, masak agar-agar dengan 4 gelas air, stelah hancur, masukkan gula. kacau sehingga mendidih.
  3. Tutup api then tapis bhn2 yg di masak tadi pastu masak lagi...
  4. masukkan kuning telur yang dikacau sebati dgn susu cair. kacau sehingga mendidih
  5. masukkan tepung kastard dan esen vanila, perlahankan api . kacau selama 10minit.
  6. kemudian, asingkan bhn2 yg dimasak tadi kpd 3 bhagian....
  7. masukkan pewarna hijau dan merah seperti gambar dibawah..yg satu lagi xyah taruk warna pape...

  1. masukkan secara bergilir2 kedalam bekas..seperti gmbar dibawah juga.

untuk hasil yg lagi cantik, guna sudu tuk buat corak cam gambar dibawah..



biarkan ia sejuk dan keras...simpan didlm peti ais...

and this is hasilnya...:


mcmne???berseri2 x???hehe...simple je kan..so kepada korang2 semua..selamat mencuba ya...:)






3 comments:

Freaky said...

cantik. kalerful gtu

huNNy said...

freaky:masyeh2!!!

Cik Anish Lelabu Al-Sayuran said...

fuh..da macam chef da sekarang. rajin btul dia ye..hehe btw, look nice with rainbow colours.mesti sedap.hehe:)